LIPANY: So záujemcami o využívanie geotermálneho vrtu chcú rokovať už tento rok

27.06.2008 Sabinov

Lipany 26. júna (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Lipanoch dnes jednomyseľne schválili uznesenie o podmienkach verejnej obchodnej súťaže na výber investorov v súvislosti s využitím geotermálneho vrtu.
Mesto predpokladá, že získa investorov, ktorí by energiu termálnej vody využili predovšetkým v oblasti energetiky, čo by Lipanom prinieslo ďalšie alternatívne zdroje na výrobu elektrickej energie, prípadne umožnilo zásobovanie teplom v samotnom meste, ale aj v okolitých obciach.
\"Máme záujem o to, aby toto lukratívne prostredie a podmienky mohol prípadný investor využiť aj na vybudovanie aquaparku a ďalších zariadení súvisiacich s kúpeľnou liečbou a cestovným ruchom. Potenciál vrtu by mal podľa predbežných odhadov umožňovať využitie oxidu uhličitého pre potravinárske alebo technické účely a využitie teplej vody na vykurovanie skleníkov a poľnohospodárskych objektov, \" uviedol pre TASR po schválení uznesenia primátor Lipian Eduard Vokál. Mesto ďalej od realizácie projektu očakáva celkové zlepšenie ratingu regiónu, zvýšenie zamestnanosti a rozšírenie možností vzdelávania občanov. Potenciálnym investorom chce samospráva ponúknuť dlhodobý kontrakt na dodávku vody z geotermálneho vrtu. Odborníci predpokladajú, že voda s približne s 90 stupňami Celzia by mala prúdiť rýchlosťou 15 litrov za sekundu. Investor by na realizáciu zámerov mal od radnice získať všetky právoplatné rozhodnutia, výsledky prieskumov, ako aj povolenie na využívanie vody z geotermálneho vrtu. Na základe podmienok verejnej obchodnej súťaže bude mesto preferovať takých investorov, ktorí poskytnú dostatočné garancie na trvalú udržateľnosť projektu. Verejnú obchodnú súťaž plánuje vedenie mesta vyhlásiť v druhej polovici júla a do konca roka, by chcelo uskutočniť rokovania so všetkými záujemcami o investovanie. V súvislosti s možným využitím vrtu dnes poslanci mestského zastupiteľstva schválili aj zmenu územného plánu.
Vedenie mesta Lipany sa využitím geotermálneho vrtu zaoberá už od roku 2003. Do roku 2008 sa mu podarilo vypracovať štúdiu o využití vrtu a jeho získanie i priľahlých 15 hektárov pozemkov do vlastníctva, vykonanie hydrodynamickej skúšky a uskutočniť niekoľko zmien a doplnkov k územnému plánu. Zastupiteľstvo doteraz na práce, štúdie, projekty, odkúpenie vrtu a priľahlých pozemkov vynaložilo alebo zmluvne zaviazalo asi 67,5 milióna Sk (2,22 milióna eur). Výraznú pomoc získali v roku 2006 od vlády SR, ktorá im umožnila odkúpiť samotný vrt. Ďalšie návratné finančné zdroje vo výške takmer 25 miliónov Sk (824.049 eur) získali za výhodných podmienok v roku 2007 z vládneho Envirofondu. Vokál očakáva, že ak sa podarí dodržať stanovený harmonogram, investori by mohli začať s realizáciou zámerov už začiatkom roka 2010.
 

Vyberte región